Retina dekolmanı ve retina yırtılması nedir?

retina dekolmanı ne demek, retina yırtığı nedir, retina yırtığı ne demek

Retina, gözümüzün arkasındaki sinirlerden oluşan ışığa duyarlı dokudur. Ciddi bir göz hastalığı olan retina dekolmanı, sağlam retina tabakasının bağlı olduğu göz küresinin iç yüzeyinden ayrılmasıdır. Dekolmandan (dekolman, dekolman) önce retinada yırtıklar meydana gelir ve buna retina yırtılması denir. Retina kırıkları tamir edilmezse sorun tüm retinaya yayılabilir ve görme bozulabilir. Gözyaşlarına zamanında müdahale edilirse retina tabakası ayrılmadan hastalık önlenebilir. Retina dekolmanı tedavi edilmezse kalıcı görme kaybına neden olabilir. “Dekolman” durumunda acil durumlarda retina cerrahisi yapılır.retina dekolmanı ne demek, retina yırtığı nedir, retina yırtığı ne demek

Retina yırtıkları, yanıp sönen ışıklar, bulanık görme, görme alanının bir kısmının kaybı, kırık nesneler görme, nesneleri olduğundan daha büyük veya daha küçük görme, ışık çakmaları, siyah nokta veya uçan sinekler gibi belirtilerle kendini gösterir. Belirtileri bilmek ve zamanında doktora başvurmak yani erken teşhis, hastalığın tedavisinde ve olası körlüğün önlenmesinde büyük önem taşımaktadır. Retina tabakası soyulmuyorsa, sadece yırtık şeklinde ise basit bir müdahale ile yırtık argon lazer ile dikilir.

Retina dekolmanı ve retina yırtılmasının nedenleri nelerdir?

Yüksek dereceli miyopide retina rüptürü riski oldukça yüksektir çünkü bu hastalardaki retinalar normalden daha incedir. İleri yaş grubunda, gözdeki sıvının yapısındaki bozulmaya bağlı olarak retina yırtıkları oluşabilir. Bu yırtıklardan sonra retina, bağlı olduğu göz küresinden yavaş yavaş ayrılmaya başlar. Bazen retina dekolmanının nedeni bilinmez ve retina dekolmanını önlemek için hiçbir şey yapılamaz. Bu nedenle erken teşhis önemlidir. Retina dekolmanı nedenleri:

Yüksek miyopi (6’dan fazla)

Göz travması ve göz ameliyatı

Katarakt ameliyatı geçirdi

Yaşlılığa bağlı olarak gözdeki jel benzeri sıvı tabakasının azalması

Ailede retina dekolmanı öyküsü

Teşhis yöntemleri

Retina dekolmanı ve retina rüptürünü teşhis etme yöntemleri

Göz doktorunuz, göz bebeklerinizi genişleten göz damlaları damlatır ve gözyaşı veya dekolman aramak için retinayı incelemek için özel bir alet kullanır.

Retina hastalıklarının tanısında göz bebeğinin oluşturduğu boşluktan gözün içi tam olarak görülebildiği için muayene kolaylıkla yapılabilir.

Tanı için göz tomografisi ve gözün anjiyografisi de kullanılabilir.

Göz tomografisi (OKT), retinanın anatomik yapısını inceler ve optik sinirleri tarar. Anjiyo, gözün damarlarının yapısını gösterir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir