Fıtık Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

fıtık çeşitleri nelerdir, fıtık tedavisi nasıl yapılır, fıtık belirtileri nelerdir

Organların ya da dokuların bulundukları kas alanından dışarıya doğru çıkması ve cilt altında şişkinlik oluşturmasına fıtık (hernia) denir. Vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkabilir. Bulunduğu alana göre farklı şekillerde adlandırılır. Belirtileri ve teşhisleri bakımından da farklılık gösteren fıtık çeşitleri şu şekildedir;

  • Göbek fıtığı; bağırsakların karnı çevreleyen kas yapısının bozulması ve hassaslaşması ile bağırsakların kas yapısından dışarı doğru çıkmasıyla oluşur. Hastanın ağır kaldırması ya da öksürmesiyle fıtık ortaya çıkar.
  • Kasık ve uyluk fıtıkları; kasık fıtığı genellikle erkeklerde görülür. Doğuştan olma ihtimalide vardır. Göbek fıtığı gibi kasık bölgesindeki kasların incelmesi tetikleyici bir olay (kabızlık, sürekli ıkınmak, şiddetli öksürük) sonucu fıtığın ortaya çıkmasına neden olur. Uyluk fıtığı ise genellikle hamile ve fazla kilolu bayanlarda ortaya çıkar. Ultrason yardımıyla teşhis konulur. Hamilelik sırasında gerilen kaslara hassasiyette eklenince fıtığın oluşma riski artar.fıtık çeşitleri nelerdir, fıtık tedavisi nasıl yapılır, fıtık belirtileri nelerdir
  • Mide fıtığı; aşırı kilolu insanlarda yağların mideyi sıkıştırması sonucu meydana gelir. Göğüs ile karnı birbirinden ayıran ince bir kas vardır. Bu kasa diyafram denir. Midenin üzerine uygulanan baskı herhangi bir zorlama ile diyaframa doğru sarkar. Hem diyafram hem de mide görevlerini yerine getiremez. Hastanın boğazında ve göğsünde şiddetli ağrılar ortaya çıkar. Diğer fıtıklarla aynı sebeplerden dolayı ortaya çıkar, ayrıca kusmakta mide fıtığına neden olabilir.
  • Bel fıtığı; omurilikler arasında bulunan kıkırdağın buradan fırlaması ve dışarı doğru çıkmasıyla oluşur. Yanlış yapılan bir hareket, spor yapılmaması, kişinin çalışma koşulları, sigara içmek hastalığın oluşmasına neden olan etmenlerdir. MR (manyetik rezonans) yardımı ile teşhisi konulabilir. Bel bölgesinde oluşan her ağrı fıtık değildir. Genellikle kalçadan bacağa doğru yayılan ağrılar görülür.
  • Boyun fıtığı; boyun bölgesindeki omurilik arasında bulunan kıkırdağın kemikler arasında sıkışması ile ortaya çıkar. Boyun bölgesinde, kollarda ve başta ağrılar meydana gelebilir. Kulak çınlaması baş dönmesi gibi belirtileri de mevcuttur. Bel fıtığı gibi MR yardımıyla teşhis edilebilir.

Fıtık Tedavisi

Açık ya da kapalı cerrahi müdahale ile fıtık tedavisi gerçekleştirilir. Bazı fıtıklarda ise ameliyattan önce hastanın yaşam kalitesi arttırılır. Hasta ani hareketlerden uzak durarak oluşan fıtığın ilerlemesini engelleyebilir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir